Medberoende?

Kan man vara medberoende till någon med ADHD? Absolut. Vissa individer har en medfödd (eller inlärd) ökad känslighet för att bli medberoende. De passar som hand i handsken tillsammans med en person med ADHD (pmADHD) när det kommer till relationer. Man skulle kunna beskriva det som att båda parternas fokus i relationen ligger på samma persons välmående i första hand.

Definition av medberoende (wikipedia):

Medberoende är ett tillstånd som kan drabba en person som lever tillsammans med någon som har ett destruktivt eller problematiskt beteende. Den medberoende anpassar sitt beteende och sin personlighet i hopp om att kunna hjälpa.

En del lär sig detta beteende redan som barn medan andra har lärt sig det senare i livet. Karaktäristiska drag hos medberoende är bland annat följande: De känner sig ansvariga för andra människors beteende, är ofta omedvetna om vad de själva vill och behöver, känner sig säkrast när de ger, attraheras ofta av människor med behov, attraherar ofta människor med behov, känner sig uttråkade och tomma om de inte har någon att hjälpa, överengagerar sig, tror att deras beteende är andra människors fel.

1 tanke kring ”Medberoende?

  1. Det här var helt nytt för mig. Detta pratad det alldeles för lite om. Medberoende tar oftast upp i samband med missbruk då främst alkohol och droger. Såå hjälpsamt att få höra att man faktiskt även kan vara medberoende till någon med en neuropsykiatrisk diagnos. Det hade hjälpt mig i min relation att jag vetat detta. Tyvärr blev relationen snedfördelad pga medberoende problematik från barndomen och en misstänkt diagnos. Så sorgligt att ett helt liv gått i kras för att kunskap om detta saknades.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *